>> Kto sme Príbehy ľudí z regiónu Piekla aj pre známu herečku


Posledné z aktualít:

Kam v lete?


(3.7.2025)  Náš región Hornád ponúka veľa aktivít, preto sme ich pre vás zhrnuli v Abovskom hlásniku č. 2/2025. Najnovšie vydanie štvrťročníka je opäť pestré a plné noviniek - prvá svadba v rozáriu, rodák z Belže riaditeľom Botanickej záhrady v Košiciach, ZUŠ Valaliky oslávila 50 rokov, dokončené projekty zvyšujúce komfort v obciach,... O včelách, tanci, múzach či pretekoch sa dočítate na 16 stranách, ktoré už vyšli aj z tlačiarne. Prajeme príjemné čítanie :)

Pozývame do archeoskanzenu


(13.6.2025)  Nemáte plány na sobotu 14. júna? Zavítajte do archeoskanzenu v Nižnej Myšli, kde prebehnú ukážky remesiel bronzového veku. Vrátite sa do doby bronzovej, 3500 rokov do minulosti. Obyvatelia pravekej pevnosti od 10:00 hod. predstavia dávno zabudnuté remeslá a ponúknu jedlá podľa starovekých receptov. Historická skupina Mercenarii Carpathiae priblíži život včasného stredoveku. Vstup na podujatie je zdarma. Parkovanie je možné pozdĺž príjazdovej cesty na ulici Lesná. V areáli je možnosť využiť bufet.



Info o ďalších podujatiach konaných v našom regióne nájdete v kalendári - klik

Za vôňou a krásou ruží


(6.6.2025)  Srdečne vás pozývame na slávnosť Deň ruže u Bohušov do Nižnej Myšle. V sobotu 7. júna od 9:00 hod. v rozáriu slávnostne otvoria už šiestu sezónu. Uvedú aj nové ruže v expozícii slovenských šľachtiteľov. Pre návštevníkov je pripravená komentovaná prehliadka rozária.

   

Pozývame na Valalický jarmok


(6.6.2025)  Obec Valaliky srdečne pozýva na 30. ročník Valalického jarmoku v sobotu 7. júna. Od 13.00 hod. sa na dopravnom ihrisku v programe predstavia: učitelia a žiaci ZUŠ, Dychová hudba Valaliky, ŽSS Paradne ňevesti, FSk Kadlubek a Kadlubček, FS Vranovčan z Vranova nad Topľou a TOP hosť skupina HRDZA. Jarmok so stánkami remeselníkov obohatia  tombola a výstava hydiny a vtáctva drobnochovateľov. Deti pobavia tvorivé dielne - zdobenie perníkov, modelovanie z hliny či výroba z pálky. Nebude chýbať skákací hrad, maľovanie na tvár a bohaté občerstvenie. Až do 20:00 hod.

Majstrovstvá športovej kynológie


(30.5.2025)  Po celý víkend 31. 5. a 1. 6. prebiehajú na futbalovom ihrisku v Čani Majstrovstvá Slovenska ZŠK SR, 2. kvalifikačné preteky o postup na FCI IGP a WUSV. Trénované psy pod vedením kynológov budú súťažiť v troch disciplínach - stopa, obrana a poslušnosť.  Ukážu ako nadšene spolupracujú so psovodom. Ako presne a spoľahlivo plnia povely, sebavedomo a energicky bránia psovoda a ako samostatne pracuju s nosom a sledujú stopu. Srdečne pozývame! Podrobný program a mapku nájdete na FB stránke organizátora Kynologický klub Čaňa alebo na ich webe - TU.

Noc múzeí a galérií je tu!


(16.5.2025)  Európska Noc múzeí a galérií je tu! Myšlianske obecné múzeum opäť otvorí svoje brány vo večerných hodinách v sobotu 17. mája. Pripravené budú prehliadky múzea a podzemia kaštieľa so vstupmi o 18.00, 19:30, 21:00 a 22:00 hod. Vstupné pre dospelého je 2 eurá. Čaká vás archeologická, etnografická a cirkevná expozícia.

Pozvánka na túru Z Polianky do Polianky


(30.4.2025)  Obec Košická Polianka a Klub slovenských turistov Košická Polianka pozývajú na 42. ročník prechodu Slanskými vrchmi s názvom Z Polianky do Polianky - v sobotu 3. mája. Pešia trasa strednej náročnosti vedie z Dargovského priesmyku po značkovaných turistických chodníkoch pod zrúcaninu hradu Parustan do obce Cabov s ukončením v Kultúrnom dome v Sečovskej Polianke. Propozície si otvoríte kliknutím na obrázok. 


Pozývame na folklórny festival do Čane


(30.4.2025)  Obec Čaňa, kultúrna komisia a čanianske ľudové spevácke skupiny vás pozývajú na stavanie mája a 3. ročník Čanianskeho folklórneho festivalu ľudových piesní. V nedeľu 4. mája o 14:30 hod. odchádza sprievod od obecného úradu k amfiteátru, kde vystúpia mnohoraké súbory, napr. Lingov, Kraľovianka, Karoske beťare či Bakšanske Parobci a Hanka Servická. Pripravený bude aj stánok s občerstvením.
 
Zároveň pozývame na stavanie mája aj do Skároša 1. 5. , Kokšova-Bakše 3. 5. či do Nižnej Hutky 4. 5.  Informácie o ďalších podujatiach konaných v našom regióne nájdete v našom kalendári - klik TU :) 

Pozor - uzatvorenie hraníc!


(15.4.2025)  Na základe rozhodnutia vlády SR sa od 8. apríla do 7. mája 2025 zavádzajú dočasné kontroly na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Dôvodom je hrozba šírenia vysoko nákazlivého vírusu slintačky a krívačky, ktorý na naše územie prenikol z Maďarska. Dočasne sú uzatvorené aj priechody s Maďarskom v našom regióne a to: Kechnec – AbaujvárTrstené pri Hornáde – Kéked, Skároš – Hollóháza.

Abovský hlásnik plný príbehov a zaujímavostí


(11.4.2025)  Ani nevieme, ako to zbehlo a už mikroregión Hornád vydáva časopis Abovský hlásnik 20. rok! Veľmi sa tešíme a s radosťou sme pripravovali aj prvé tohoročné číslo, ktoré nájdete v archíve. Predstavili sme šikovného rezbára Ferka Oleára z Valalík, jubilujúci folklórny súbor Rozmaring zo Sene či mladých Šarkaňov zo Ždane. Priniesli sme vám zaujímavý výlet z Hutky do Hutky aj spomienky na prvé podujatia roka. Posvietili sme si na stav kanalizácií v regióne i na vznikajúcu lakovňu v priemyselnom parku. A ešte veľa ďaľích zaujímavostí nájdete na 16 stranách hlásnika. Prajeme príjemné čítanie :)

archiv regionu hornad

Piekla aj pre známu herečku

V Belži by málokto nepoznal Martu Demkovú Švabovú. Obetavú mamku, babku, sestru, švagrinú. Keď sa jej asi pred deviatimi rokmi začalo veľmi ťažké obdobie v živote, ako sama hovorí, zachránilo ju pečenie medovníkov.

Okrem krajších myšlienok prišla aj na to, že ju nesmierne teší obdarúvať druhých. Najčastejšie pečie pred Vianocami, v období Veľkej noci pripravuje medovníkové kraslice, dokáže z cesta a pomocou zdobenia vyčarovať zvieratká a dokonca krajinky. V máji 2020 piekla aj na svadbu známej herečky Anikó Vargovej, často pripravuje medovníky pre rôzne dobročinné účely.
„Najradšej zdobím v noci. Perníčky musia byť suché, aspoň tri dni by mali oddychovať. Ak ich chcete jesť, je potrebné dať k nim do nádoby alebo krabice pol jabĺčka. Vtedy budú jemné a mäkké,“ odkazuje Marta.

            

Recept, ktorý sa jej najviac osvedčil, pochádza od cukrárky Moniky Brišákovej.

Medovníkové cesto:

400 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 100 g medu, 60 g masla, 2 vajcia, lyžička sódy bikarbóny, 15-20 g (pol balíčka) perníkového korenia, 1-2 lyžice kakaa
Na potieranie: 1 žĺtok, lyžica mlieka (smotany)
Na zdobenie: 1 bielok, 150 g práškového cukru

Postup: Do rozpusteného vlažného medu pridáme maslo, cukor, korenie, kakao a do hladka vymiešame. Pridáme vajíčka, znova vymiešame a pridáme múku premiešanú so sódou. Cesto dobre vypracujeme a necháme najmenej 2 hodiny odležať. Pred spracovaním ho premiesime. (Môžeme aj vyvaľkať a 2-3x poskladať, ale veľmi nemúčime. Tým zabránime tvoreniu „pľuzgierikov“ pri pečení).
Vykrojené medovníčky poukladáme na vymastený/papierom vystlaný plech a pečieme 4-5 minút pri 200 °C. Upečené ich horúce potierame žĺtkom vymiešaným v mlieku (smotane). Medovníčky, ktoré nebudeme zdobiť, budú chutnejšie, keď miesto 100 g múky použijeme mleté orechy.


Autor článku: Anton Oberhauser
foto: Anton Oberhauser
Uverejnené v Abovskom hlásniku č. 4/2021. Klik do archívu :)